Od jučer...za sutra
oltajmer
FILMOVI
OD POČETKA

1. DOBRODOŠLI
 http://oltajmer.bloger.hr/post/dobrodosli/672473.aspx


2. PARTY ZA 
NEREGISTRIRANOG
http://oltajmer.bloger.hr/post/bio--sam--neregistrirani-/676924.aspx

3. Kako sam postao bloger i što je NeMresBilivit radio u Nigeriji
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--bloger-----ili--nemresbilivit---u--
nigeriji/684504.aspx


4. VIKEND U PODRAVINI
http://oltajmer.bloger.hr/post/vikend--u--podravini/692573.aspx

5. ZVIJER I JA
http://oltajmer.bloger.hr/post/---------zvijer--i--ja/697275.aspx

6. RODA
http://oltajmer.bloger.hr/post/--------roda/699737.aspx

7. DALMACIJA U MOM MISTU
http://oltajmer.bloger.hr/post/dalmacija--u--mom--mistu/702940.aspx

8. TREŠNJA
http://oltajmer.bloger.hr/post/------tresnja/708219.aspx

9. NEOBIČAN IZLET 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet/717445.aspx

10. NEOBIČAN IZLET 2
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet-----2dio/720079.aspx

11. NEOBIČAN IZLET 3
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izletzakljucno/722412.aspx

12. USKRS I POPRATNA TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/uskrs--i--popratna-tema/728278.aspx

13. POŠTENJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/postenje/730994.aspx

14. KAKO SAM POSTAO NEPUŠAČ
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--nepusac/736599.aspx

15. TKO GOVORI?
http://oltajmer.bloger.hr/post/tko--govori-/744029.aspx

16. ŠTO BLOGERICE ŽELE
http://oltajmer.bloger.hr/post/sto--blogerice--zele-/748927.aspx

17. NEVERA
http://oltajmer.bloger.hr/post/nevera/751344.aspx

18. PROTESTNA NOTA
http://oltajmer.bloger.hr/post/protestna---nota-/754677.aspx

19. POZIV NA EKSKURZIJU
http://oltajmer.bloger.hr/post/poziv--na--ekskurziju/756419.aspx

20. KRAJ EKSKURZIJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/ekskurzija--je--zavrsena-/759770.aspx

21. ZAVIČAJ
http://oltajmer.bloger.hr/post/o-zavicajima/763840.aspx

22. SLUČAJ ZA PSIHIJATRA ?
http://oltajmer.bloger.hr/post/nedjeljom-u-2-i-psihijatrija/766239.aspx

23. VRAG - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar--vrag--postoji-/773787.aspx

24. VRAG - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---nastavak/775295.aspx

25. VRAG - 3.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---zavrsno/775623.aspx

Prisutnost od 22.06.08
O POSJETAMA
KARTA POSJETA
O POSJETAMA 2
Nema zapisa.
COUNTER
Nema zapisa.
STAT
Nema zapisa.
O B A V I J E S T

SVIM ČITATELJIMA SRETNO U 2014-oj godini

Blog
nedjelja, siječanj 31, 2010
 

Većina nas nije u mogućnosti pripremati pizzu u
krušnoj peći, ali po receptu koji slijedi, to jelo koje
je službeno porijeklom iz Italije, a slično se
spominje još iz doba faraona, zadovoljavajuće se
može ispeći u pećnici električnog štednjaka.
Iako opisah način pripreme kvasca još u temi o
izradi mekika, koji ima pouzdane rezultate, ovdje
opisujem i klasičan način dizanja kvasca.
Inače je to recept za standardnu pizzu koja se
počela masovno pripremati nakon što ju je pred 120
godina dobro ocijenila kraljica Margarita kojoj je
pripremljena za ručak, a po njoj je zato i dobila ime.

SASTOJCI ZA TIJESTO:
Brašno     
Tip 400 glatko      375 grama
Kvasac svježi         20 grama
Mlijeko                  125 ml
Voda                     100 ml
Ulje suncokreta       40 ml
Sol              1 žličica – 8 grama
Šećer          ½ žličice – 4 grama
SASTOJCI ZA DODAVANJE NA TIJESTO:
Šunka kuhana            200 grama
Sir                            200 grama
Paradajz kaša            150 grama
Šampinjoni                200 grama
Masline pasterizirane  10 komada
 
PRIPREMA KVASCA:


Upotrijebimo dio opisanih sastojaka za tijesto.
U šalicu stavimo ručno razdrobljeni kvasac, dodamo
žličicu brašna, pola žličice šećera, nalijemo 50 ml
toplog mlijeka oko 30 stupnjeva, i promiješamo da
nastane glatka masa. Pustimo dizati na sobnoj
temperaturi oko 23 stupnja. Trajanje dizanja je oko
10 minuta. 

 


PRIPREMA TIJESTA: 

 U plastičnu posudu za miješanje stavimo ostatak
sastojaka od pripreme kvasca, znači brašno, ulje,
sol, mlijeko, vodu i nato dodamo iz šalice i sadržaj
pripremljenog kvasca. Miješamo masu električnom
ručnom miješalicom oko 10 minuta. Potom pustimo
tijesto dizati oko 45 minuta u istoj posudi.
 




 




ZA VRIJEME DIZANJA TIJESTA:

U dijelu postupka pripremanja tijesta, kad smo
pustili tijesto dizati, iskoristimo to vrijeme
za pripremu sastojaka koje ćemo kasnije rasporediti
po tijestu.
Narezana kupovna šunka koja može biti naziva
kuhana, pečena, za pizzu i slično, najprimjernije se
uklapa u ukus pizze. Pritom naglašavam da je ukus i
miris šunke različit, ovisno o proizvođaču i također
može jednim djelom utjecati na kvalitetu ukusa i
mirisa pizze.
Za sir možemo upotrijebiti vrste gauda, edamer i
sve druge koji imaju blaže arome, ali ne izrazito
žilavog ukusa čiji sadržaj sprječava siru dovoljno
topljenje pri pečenju.
Kao paradajz kašu možemo upotrijebiti kupovni
kechup za pizzu, ali i napraviti od domaćeg kašastog
kuhanog paradajza uz dodavanje origana, vegete,
soli, papra, ili još nekih od mediteranskih začina koji
se dodaju jelima pripremanim sa mesom, u toj mjeri
da je ukus prihvatljiv.
Šampinjone možemo upotrijebiti kupovne
narezane iz limenke sadržaja oko 400 grama kao
najjednostavnije rješenje, a možemo upotrijebiti
i svježe, ipak malo ukusnije, koje narežemo i
prokuhamo 5 minuta.
Masline pripremimo po želji, neovisno o tom receptu.
Na izbor su pasterizirane cijele, bez koštice, punjene
paprikom ili bademom.


POSLIJE DIZANJA TIJESTA:

Nakon oko 45 minuta dizanja, izvadimo tijesto iz 
posude i valjamo ga na čistoj podlozi na koju
posipavamo manju količinu brašna, tek toliko da
se tijesto ne lijepi. Ujedno pomalo posipavamo
brašnom površinu tijesta da se ne lijepi za valjak
dok valjamo tijesto. Kad tijesto dostigne veličinu
unutrašnjosti pladnja za pečenje, površinu istoga
posipamo sa brašnom, ali na rijetko, tako da je
površina za pečenje još vidljiva odnosno ne
potpuno prekrivena brašnom. Razvučeno tijesto
prenesemo i zbog mogućnosti trganja dodatno
pažljivo rastegnemo po cijeloj površini pladnja.
Uključite električnu pećnicu da se zagrijava na
temperaturu 220 stupnjeva. 

 

DODAVANJE SASTOJAKA NA TIJESTO:
Kad smo tijesto razvukli po cijeloj površini pladnja,
po tijestu ravnomjerno žlicom razmažemo kašu od
paradajza ili ketchup.
Šampinjone, najjednostavnije konzervirane narezane,
ocijedimo, po želji dodatno narežemo na sitnije
komadiće i polovicu količine rasporedimo po površini
tijesta.
Poslije toga po površini tijesta rasporedimo kuhanu
šunku, posipamo sa ostatkom šampinjona i naribamo
sir po cijeloj površini ribežom za jabuke.
Masline, odnosno količinu, dodamo po želji. 

 

 

PEČENJE PIZZE:
Ako nemate krušnu peć, pladanj sa pizzom stavite
u srednji dio električne pećnice koja se zgrijala na
temperaturu 220 stupnjeva i na istoj temperaturi
pečete 15 minuta.
Ako želite jače zapečen donji dio, postavite pladanj
na donju trećinu pećnice, ali ne na dno, jer će se
prepeći.
Ako želite jače pečenu pizzu, neka pečenje traje
18 minuta, a ako želite manje, a dovoljno pečenu,
pečenje neka traje 12 minuta.
Po završetku pečenja izvadite pladanj na podlogu
otpornu na vrućinu i ne zaboravite da je vruć.
Pričekate nekoliko minuta da se malo ohladi,
narežete pizzu na željene dijelove, a ako se donji
dio pizze zalijepio za pladanj, nožem povučete
nekoliko puta između pizze i pladnja dok se ne
odlijepi, servirate na prikladne tanjure i…dobar tek.
Oltajmer






NAPOMENA:
Svi opisani sastojci se najbolje uklapaju u cjelovitost
ukusa pizze, dok osobno biram kvalitetnije dodatke
od boljih proizvođača. Pošto u svakom kraju postoji
drugačiji izbor proizvoda za izradu pizze, za te ćete
se trebati odlučiti sami.










oltajmer @ 00:45 |Komentiraj | Komentari: 80 | Prikaži komentare
PORUKE

E-mail
Za Osobna pitanja, pohvale i kritike, pišite na:
oltajmer@gmail.com

NA RIJECI
Nema zapisa.
Arhiva
« » srp 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
GLAZBA 2
GLAZBA
Brojač posjeta
273892
NASTAVAK POSTOVA

26. PLANINA - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina/781453.aspx

27. PLANINA - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina2-dio/783310.aspx

28. PLANINA - 3 DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina3-dio/784417.aspx

29. PLANINA - 4.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planinazavrsno/785520.aspx

30. KRALJEVI ULICE
http://oltajmer.bloger.hr/post/kraljevi--ulice/800119.aspx

31. PROSJACI I KLOŠARI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--i--klosari/806922.aspx

32  NEOBIČNI PROSJACI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--sa-neobicnim--namjerama/808929.aspx

33. MISLI I CVJETOVI
http://oltajmer.bloger.hr/post/o--mislima--i--cvjetovima/811870.aspx

34. PLITVICE U SJEĆANJU - 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju/803612.aspx

35. PLITVICE U SJEĆANJU - 2.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju--2/804975.aspx

36. ZABAVNO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavni--trenuci/822306.aspx

37. MJESEČAR - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecar/825186.aspx

38. MJESEČAR - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecarzavrsno/826414.aspx

39. ALJASKA I EKO TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavno--ekoloska--tema/829246.aspx

40. ŠTO JE BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/tajanstveni--posjetitelji2-dio/836040.aspx

41. DOBAR BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/dobarbug/838794.aspx

42. ZA SVAKOG PONEŠTO
http://oltajmer.bloger.hr/post/za--svakog--ponesto/847933.aspx

43. MEKIKE ILI ...
http://oltajmer.bloger.hr/post/mekike/855246.aspx

44. MEKIKE - RECEPT
http://oltajmer.bloger.hr/post/recept--za--mekike/859045.aspx

45. BIO JEDNOM JUGO 45
http://oltajmer.bloger.hr/post/zasto--pamtim--jugo-45/862127.aspx

46. BLOG BLOGER BLOGIRANJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/blog---bloger---blogiranje/864575.aspx

47. VAŽNA STVAR
http://oltajmer.bloger.hr/post/vazna--stvar/875187.aspx

48. DOWN SINDROM
http://oltajmer.bloger.hr/post/djevojka--i--down--sindrom/881159.aspx

49. DELFIN JOCA
http://oltajmer.bloger.hr/post/delfin---joca/893496.aspx

50. PIZZA KOJU PAMTIM
http://oltajmer.bloger.hr/post/-pizza---koju-pamtim/901072.aspx

Index.hr
Nema zapisa.