Od jučer...za sutra
oltajmer
FILMOVI
OD POČETKA

1. DOBRODOŠLI
 http://oltajmer.bloger.hr/post/dobrodosli/672473.aspx


2. PARTY ZA 
NEREGISTRIRANOG
http://oltajmer.bloger.hr/post/bio--sam--neregistrirani-/676924.aspx

3. Kako sam postao bloger i što je NeMresBilivit radio u Nigeriji
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--bloger-----ili--nemresbilivit---u--
nigeriji/684504.aspx


4. VIKEND U PODRAVINI
http://oltajmer.bloger.hr/post/vikend--u--podravini/692573.aspx

5. ZVIJER I JA
http://oltajmer.bloger.hr/post/---------zvijer--i--ja/697275.aspx

6. RODA
http://oltajmer.bloger.hr/post/--------roda/699737.aspx

7. DALMACIJA U MOM MISTU
http://oltajmer.bloger.hr/post/dalmacija--u--mom--mistu/702940.aspx

8. TREŠNJA
http://oltajmer.bloger.hr/post/------tresnja/708219.aspx

9. NEOBIČAN IZLET 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet/717445.aspx

10. NEOBIČAN IZLET 2
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet-----2dio/720079.aspx

11. NEOBIČAN IZLET 3
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izletzakljucno/722412.aspx

12. USKRS I POPRATNA TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/uskrs--i--popratna-tema/728278.aspx

13. POŠTENJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/postenje/730994.aspx

14. KAKO SAM POSTAO NEPUŠAČ
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--nepusac/736599.aspx

15. TKO GOVORI?
http://oltajmer.bloger.hr/post/tko--govori-/744029.aspx

16. ŠTO BLOGERICE ŽELE
http://oltajmer.bloger.hr/post/sto--blogerice--zele-/748927.aspx

17. NEVERA
http://oltajmer.bloger.hr/post/nevera/751344.aspx

18. PROTESTNA NOTA
http://oltajmer.bloger.hr/post/protestna---nota-/754677.aspx

19. POZIV NA EKSKURZIJU
http://oltajmer.bloger.hr/post/poziv--na--ekskurziju/756419.aspx

20. KRAJ EKSKURZIJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/ekskurzija--je--zavrsena-/759770.aspx

21. ZAVIČAJ
http://oltajmer.bloger.hr/post/o-zavicajima/763840.aspx

22. SLUČAJ ZA PSIHIJATRA ?
http://oltajmer.bloger.hr/post/nedjeljom-u-2-i-psihijatrija/766239.aspx

23. VRAG - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar--vrag--postoji-/773787.aspx

24. VRAG - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---nastavak/775295.aspx

25. VRAG - 3.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---zavrsno/775623.aspx

Prisutnost od 22.06.08
O POSJETAMA
KARTA POSJETA
O POSJETAMA 2
Nema zapisa.
COUNTER
Nema zapisa.
STAT
Nema zapisa.
O B A V I J E S T

SVIM ČITATELJIMA SRETNO U 2014-oj godini

Blog
ponedjeljak, veljača 15, 2010

Pobuđen postojanjem i nedovoljno opisanih recepata
na netu, počeh sa vrlo detaljnim opisima izrade 
mekika i pizze, ali da bi i neiskusne osobe mogle 
uspješno napraviti poznata pečena jela.
Zbog toga slijedi još jedan detaljno opisan recept. 


Uvod:
Ovo je pravo vrijeme za jednu prikladnu hranu koja 
prati još jednu od dobrih tradicija, u kojoj osobe svih 
uzrasta pokazuju svoje umijeće u izradi maski, da bi 
se pod njihovim okriljem osjećali bezbrižnije, ostavili 
jači dojam na okolinu, probudili stare običaje, ali da 
bi se i zabavile. Ta praktična hrana je dobar 
energetski izvor za znatno povećane tjelesne 
aktivnosti svih raznolikih skupina kojima je zajedničko 
ime maškare. I ne samo u ovo vrijeme, sljedeći recept 
možete upotrijebiti bilo kada, ali oprezno, jer ova 
slatkasta kalorična hrana može biti jako ukusna i 
primamljiva, i zato u slučajevima obilnog uživanja u 
degustaciji prilično opteretiti organizam. 

Krafne, pokladnice, krofne, krofi, i kako se sve već
nazivaju na raznim jezicima i dijalektima, mogu biti
raznih veličina oblika i ukusa, ali pošto sam pobornik
dobre hrane, ovdje ću predstaviti jedan bolji 
dorađeni domaći recept, sa čijim sam rezultatom vrlo 
zadovoljan. Količina slijedećih sastojaka je predviđena 
za 24 krafne, a ako želite na primjer 12 komada, 
upotrijebite napola manju količinu svih sastojaka,
osim ulja za pečenje, koje treba biti u opisanoj količini. 


Sastojci:

Brašno tip 400 ....... 1 kg  ( pola glatko, pola oštro )
Kvasac svježi ........ 4 dkg
Prašak za pecivo .... 1 vrečica (1,3 dkg )
Šećer  ..................  8 dkg
Sol    ...................  1 žličica (1 dkg)
Vanilin šećer ........  2 vrećice ( 2 dkg )
Žutanjak od jaja ...  6 komada
Mlijeko punomasno  1/2 litre
Limunova korica ..... 1 limun
Rum ..................... 2 žlice
Ulje  .................... 2 dcl
Ulje za pečenje oko  1 litre, ovisno o veličini posude 


Priprema kvasca:

Kvasac razdrobimo u šalici, dodamo pola žličice šećera,
žličicu brašna, 5 žlica toplog mlijeka oko 35 stupnjeva,
promiješamo do jednolične mase i pustimo dizati oko
10 minuta u toplijem prostoru oko 22 stupnja.

Priprema tijesta:
U dovoljno velikoj posudi za miksanje, električnom

ručnom miješalicom sa nastavcima za tijesto izmiješamo
žutanjke i šećer oko 5 minuta. Dodamo vanilin šećer,
ulje, rum, sol, naribanu limunovu koricu te promiješamo. 
Dodamo prosijano brašno, prašak za pecivo, dignuti
kvasac, i ponovno promiješamo oko 1 minutu. Dodamo
toplo mlijeko i miješamo  oko 25 minuta dok tijesto
postane glatko i počne se pri miješanju odvajati od posude.
 
 

Tijesto se diže pokriveno u primjerno velikoj posudi
jedan sat. Poslije sa žlicom uzimamo po 6 do 7 dkg
tijesta i radimo kuglice. Smjesa je predviđena za
24 krafne. Pokrijemo kuglice kuhinjskom krpom i
pustimo dizati oko 15 minuta. Nato okrenemo kuglice,
ponovno pokrijemo, i pustimo dizati još oko 15 minuta.



Pečenje:
U odgovarajuću posudu nalijemo ulje do visine 4 cm,
kako ne bi krafne dodirivale dno posude. U ovom
slučaju je upotrijebljena posuda od debljeg emajliranog
materijala zbog kojeg je ukus pripreme hrane bolji.
Površina te je dovoljna za pečenje tri krafne u rundi.
Posudu stavimo na najveći plinski gorionik na štednjaku,
ulje zagrijemo na temperaturu oko 160 stupnjeva,
što provjerimo živinim ili digitalnim termometrom,
koji ima to područje mjerenja. Zatim smanjimo plin na
minimum, na kojem se približno održava željena
temperatura. Jednostavnije se može peći u fritezi, na
kojoj gumbom podesimo temperaturu. 
Poslije završetka dizanja gornju stranu kuglice stavimo u
zagrijano ulje i pečemo 3 minute u pokrivenoj posudi.
Zatim okrenemo krafne i pečemo još 3 minute u
otkrivenoj posudi. 


Ako želimo svjetlije površine krafni, početnu temperaturu umjesto 160 stupnjeva, ograničimo na 150 stupnjeva, što je jednostavnije pri pečenju u fritezi. Kod plinskih gorionika u tu svrhu pečemo na srednjem plinskom gorioniku, na minimumu ili nešto više, što treba malo eksperimentirati u nedostatku digitalnog termometra. Pritom vrijeme pečenja ostaje isto kao kod više temperature pečenja ili do minutu duže, u slučaju smanjivanja temperature pečenja za dodatnih 10 do 20 stupnjeva. Trebamo paziti i da ulje nije staro ili više puta upotrebljavano, jer će u tom slučaju krafne više upijati ulje, odnosno biti masnije, što se događa i kod dužeg pečenja na nižoj temperaturi. Naime, kod više temperature vlaga iz krafni ubrzanije izlazi iz njih i time sprječava ulju jači ulazak u površinu krafni. Slično se može dogoditi i kod upotrebe starijeg kvasca, kao i kod hladnije okoline pečenja, odnosno dizanja tijesta.

 



Pečene stavljamo na papirnate salvete da upiju višak ulja.
Stavimo slijedeću rundu i ponavljamo postupak dok se
sve krafne ispeku, ali sve slijedeće u otkrivenoj posudi.
Prepoznatljivost krafnama daju svjetli krugovi ili kolobari 
po sredini, i znak su dobre pripreme i dizanja tijesta.



Po želji krafne posipamo mljevenim šećerom možda više
zbog estetskog dojma nego potrebe, i napunimo ih 
žličicom marmelade od marelice ili drugog voća. Ako 
nemamo špricu za marmeladu, krafni napravimo sa 
strane manji otvor i žličicom unesemo marmeladu. Po 
mojoj procjeni, ali i u komercijalnoj proizvodnji, najviše 
se upotrebljava i najprikladnija je mareličina marmelada
koja opisanoj krafni daje potpun skladan ukus.
Oltajmer


Za sve koji žele malo drugačije krafne, slijedi:

Umjesto 2 dcl ulja u opisanom receptu, možete dodati oko 8 dkg maslaca, što znači dobre pola masnoće manje zbog veće gustoće maslaca i zasićenosti masnoćama. Naime ako bi stavili jednaku količinu, tijesto se ne bi moglo zadovoljavajuće dignuti odnosno dovoljno ispuniti mjehurićima vrenja i ujedno bi bilo teže, što bi uzrokovalo veću uronjenost krafni u ulje pri pečenju, a time izostao značajan veći svijetli prsten po sredini kruga krafni. Slično je i kod primjene margarina, ali se pritom ujedno i aroma krafni smanjuje, što znači da je maslac ipak ukusniji, ali i kaloričniji. Pri primjeni maslaca umjesto ulja, tom receptu možete dodati i četiri žlice kisele vrhnje ako volite prirodno kiselkastu aromu, ili četiri žlice slatke vrhnje, a time se okus krafni dodatno obogaćuje, što ovisi o željama i ukusu.

Oltajmer


Dodano 02.03.2011.

VAŽNIJI SAVJETI ZA PEČENJE KRAFNI

Po informacijama, kod izrade krafni dolazi do problema u vezi temperature pečenja, pa predlažem da znatno pojednostavite određivanje točne temperature nabavom ubodnog digitalnog termometra, ako ga nemate. Ujedno izdvajam odaziv jedne čitateljice, koja objašnjava da je sama najzadovoljnija pečenjem u posudi sa debljim dnom odnosno od debljeg metala, gdje može najbolje uskladiti temperaturu.

Pošto je veće zanimanje za krafne sa područja Zagreba, potražih na netu primjeran termometar. Glede cijene, kvalitete i vrlo dobrog mjernog područja, najprikladniji bi bio Trotec BT20, kojega možete nabaviti u trgovini Nucleus, Mošćenička 15, na Trešnjevci blizu Ljubljanske avenije, a možete i pogledati na stranici http://mikroklima.com.hr/pribor_mjerniTrotecDT131.htm

Za svaki slučaj provjerih u toj trgovini na odjelu mikroklime, gdje doznah da imaju dovoljno tih termometara kojima je cijena 149 kuna sa PDV-om, kao i veći izbor drugih termoinstrumenata. Objasnih trgovcu o čemu se radi i upitah ga može li vama koji ste zainteresirani za kupnju dati deset posto popusta, kako bi stvar bolje funkcionirala. Trgovac se složio, pa ako dođete kupovati u tu trgovinu, spomenete da je to „u vezi recepta za krafne na internetu“, kao znak raspoznavanja, kako bi koristili dogovorenih 10 posto popusta. Pošto se ne radi o nikakvom reklamnom ugovoru ili dogovoru sa spomenutom trgovinom, termometre možete potražiti i na drugim mjestima, kao što su to ljekarne, drogerije i tehničke trgovine, što vrijedi i za čitatelje koji ne stanuju u Zagrebu.

Napominjem da glede spoznaja o cijenama i kvalitetama na mom području, te većem izboru, opisani termometar bi bio najprikladniji, kojeg kasnije možete upotrebljavati za druge namjene gdje želite utvrditi točnu temperaturu, kao na primjer da ga uključenog stavite u hladnjak nekoliko minuta, radi provjere hladi li na temperaturi oko 8 stupnjeva, koja je najprikladnija za održavanje kvalitete i temperature svježe hrane i pića, ali koristi i štednji energije i produženom vijeku rada hladnjaka.

Ako iz bilo kojeg razloga ne možete nabaviti termometar mjernog područja minimalno do + 200 stupnjeva, pokušajte se poslužiti složenijim postupkom koji slijedi:

Pošto većina ima plinske gorionike, pokušao sam objasniti da je najidealnije zagrijati ulje na najvećem plameniku, najjače otvorenog plamena standardnog štednjaka, u mom slučaju Gorenje, mada i drugi trebaju imati takoreći jednako podešavanje što nažalost nije uvijek pravilo, a zatim, kad se primijeti da ulje počinje blago isparavati, gorionik se smanji na najmanji položaj. Svakako je teže podesiti neki poluispravan plinski gorionik, pa treba eksperimentirati sa podešavanjem, odnosno pokušavati pogoditi vrućinu ulja da  u roku tri minute nakon stavljanja u ulje, zbog prejako zagrijanog ulja krafne ne pocrne odnosno se ne prepeku, ili u slučaju premalo zagrijanog ulja ne dobe samo blijedo žutu boju odnosno nedovoljno zapeku.

Za električne štednjake je još teže pogoditi pravu temperaturu jer su grijače ploče različite snage bez obzira na veličinu, mada se jedino isprobavanjem kao u navedenom slučaju može pogoditi prava temperatura, koja bi se po procjeni mogla kretati između 3 i 5 na regulatoru sa šest brojeva ili oko dvije trećine na termostatskom regulatoru . Na staklokeramičkoj ploči štednjaka bi to područje bilo otprilike oko dvije trećine snage, što se također zbog različitih ploča treba pogađati.

I na kraju friteza, koja ima graviranu ili digitalno prikazanu temperaturu, trebalo bi je nastaviti na 160 stupnjeva, ako naravno ima točno baždarenu temperaturu ili također isprobavati po rundama pečenja. također je važno da ne isprobavate samo sa jednom krafnom koja se na primjer dobro ispeče, a zatim nastavite peći tri koje zbog veće mase trebaju više temperature nego jedna, što znači da uvijek isprobavate i pečete tri, odnosno ako isprobavate sa jednom ili dvije, nastavite peći isti broj krafni koji je bio prisutan kod pogađanja temperature na početku.

Ako friteza nema ugraviranu temperaturu nego samo sličice raznih namirnica koje se peku, tada ćete trebati također eksperimentirati sa podešavanjem prave. Pošto se u većini friteza temperatura otprilike kreće između 100 i 200 stupnjeva, znači u primjeru ugraviranih sličica umjesto stupnjeva, probajte podesiti oko sredine regulatora ili nešto jače. Pošto također sve friteze nisu iste glede snage grijača i izrade, što znači da jača friteza brže postiže i održava temperaturu, pa u tom slučaju nije potrebno zatvarati poklopac na početku i u nastavku pečenja. Ako se radi o nekoj slaboj ili oslabljenoj, možda bi trebalo čak cijelo vrijeme imati poklopljeno. Važno je uzeti u obzir što u svim krajevima države napon nije jednak pa se i zbog toga može razlikovati temperatura potpuno iste naprave za pečenje.

Inače uloga poklopca na početku pečenja je da temperatura od oko 160 stupnjeva koja je postignuta ne padne, dok se u nastavku pečenja automatski malo poveća, i zbog toga kod nove runde ne pada ispod potrebne temperature, pa poklopac nije potreban 

Ukoliko ste prisiljeni pogađati temperaturu, možete mjesto na regulatoru poslije pogađanja prave temperature na neki način označiti flomasterom za staklo ili lakom za nokte ili si zapisati opisujući položaj regulatora i čak od određene točke izmjeriti u milimetrima i zapisati.

Ulje za pečenje ne mora biti za fritezu, što znači da može suncokretovo ili čak obično, mada nije toliko ukusno kao suncokretovo. Maslinovo je čak otpornije na veće temperature ali je prearomatično za krafne, pa i skuplje. Ulje za friteze  je mješavina u cilju otpornosti na veće temperature, ako je naravno napravljeno po traženom standardu, pa je takvo poželjnije u primjeru višesatne upotrebe.

Postoje i rjeđi slučajevi gdje se krafne peku u svinjskoj masti, koja navika je ostala iz davnih vremena kad nije bilo druge masnoće, a i potrebno je bilo više energije čovjeku zbog pomanjkanja pomoći raznih strojeva.

Za orijentaciju regulacije topline još jedan podatak, ako stavite kapljicu vode u ulje koje zagrijavate, ona će početi pucketati i špricati na oko 100 stupnjeva, a ako nastavite zagrijavati ulje, ono će početi vidno jače dimiti na oko 200 stupnjeva.

Uspješna vam izrada krafni i dalje.

Oltajmer

oltajmer @ 23:06 |Komentiraj | Komentari: 40 | Prikaži komentare
PORUKE

E-mail
Za Osobna pitanja, pohvale i kritike, pišite na:
oltajmer@gmail.com

NA RIJECI
Nema zapisa.
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
GLAZBA 2
GLAZBA
Brojač posjeta
275258
NASTAVAK POSTOVA

26. PLANINA - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina/781453.aspx

27. PLANINA - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina2-dio/783310.aspx

28. PLANINA - 3 DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina3-dio/784417.aspx

29. PLANINA - 4.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planinazavrsno/785520.aspx

30. KRALJEVI ULICE
http://oltajmer.bloger.hr/post/kraljevi--ulice/800119.aspx

31. PROSJACI I KLOŠARI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--i--klosari/806922.aspx

32  NEOBIČNI PROSJACI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--sa-neobicnim--namjerama/808929.aspx

33. MISLI I CVJETOVI
http://oltajmer.bloger.hr/post/o--mislima--i--cvjetovima/811870.aspx

34. PLITVICE U SJEĆANJU - 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju/803612.aspx

35. PLITVICE U SJEĆANJU - 2.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju--2/804975.aspx

36. ZABAVNO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavni--trenuci/822306.aspx

37. MJESEČAR - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecar/825186.aspx

38. MJESEČAR - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecarzavrsno/826414.aspx

39. ALJASKA I EKO TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavno--ekoloska--tema/829246.aspx

40. ŠTO JE BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/tajanstveni--posjetitelji2-dio/836040.aspx

41. DOBAR BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/dobarbug/838794.aspx

42. ZA SVAKOG PONEŠTO
http://oltajmer.bloger.hr/post/za--svakog--ponesto/847933.aspx

43. MEKIKE ILI ...
http://oltajmer.bloger.hr/post/mekike/855246.aspx

44. MEKIKE - RECEPT
http://oltajmer.bloger.hr/post/recept--za--mekike/859045.aspx

45. BIO JEDNOM JUGO 45
http://oltajmer.bloger.hr/post/zasto--pamtim--jugo-45/862127.aspx

46. BLOG BLOGER BLOGIRANJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/blog---bloger---blogiranje/864575.aspx

47. VAŽNA STVAR
http://oltajmer.bloger.hr/post/vazna--stvar/875187.aspx

48. DOWN SINDROM
http://oltajmer.bloger.hr/post/djevojka--i--down--sindrom/881159.aspx

49. DELFIN JOCA
http://oltajmer.bloger.hr/post/delfin---joca/893496.aspx

50. PIZZA KOJU PAMTIM
http://oltajmer.bloger.hr/post/-pizza---koju-pamtim/901072.aspx

Index.hr
Nema zapisa.