Od jučer...za sutra
oltajmer
FILMOVI
OD POČETKA

1. DOBRODOŠLI
 http://oltajmer.bloger.hr/post/dobrodosli/672473.aspx


2. PARTY ZA 
NEREGISTRIRANOG
http://oltajmer.bloger.hr/post/bio--sam--neregistrirani-/676924.aspx

3. Kako sam postao bloger i što je NeMresBilivit radio u Nigeriji
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--bloger-----ili--nemresbilivit---u--
nigeriji/684504.aspx


4. VIKEND U PODRAVINI
http://oltajmer.bloger.hr/post/vikend--u--podravini/692573.aspx

5. ZVIJER I JA
http://oltajmer.bloger.hr/post/---------zvijer--i--ja/697275.aspx

6. RODA
http://oltajmer.bloger.hr/post/--------roda/699737.aspx

7. DALMACIJA U MOM MISTU
http://oltajmer.bloger.hr/post/dalmacija--u--mom--mistu/702940.aspx

8. TREŠNJA
http://oltajmer.bloger.hr/post/------tresnja/708219.aspx

9. NEOBIČAN IZLET 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet/717445.aspx

10. NEOBIČAN IZLET 2
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet-----2dio/720079.aspx

11. NEOBIČAN IZLET 3
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izletzakljucno/722412.aspx

12. USKRS I POPRATNA TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/uskrs--i--popratna-tema/728278.aspx

13. POŠTENJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/postenje/730994.aspx

14. KAKO SAM POSTAO NEPUŠAČ
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--nepusac/736599.aspx

15. TKO GOVORI?
http://oltajmer.bloger.hr/post/tko--govori-/744029.aspx

16. ŠTO BLOGERICE ŽELE
http://oltajmer.bloger.hr/post/sto--blogerice--zele-/748927.aspx

17. NEVERA
http://oltajmer.bloger.hr/post/nevera/751344.aspx

18. PROTESTNA NOTA
http://oltajmer.bloger.hr/post/protestna---nota-/754677.aspx

19. POZIV NA EKSKURZIJU
http://oltajmer.bloger.hr/post/poziv--na--ekskurziju/756419.aspx

20. KRAJ EKSKURZIJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/ekskurzija--je--zavrsena-/759770.aspx

21. ZAVIČAJ
http://oltajmer.bloger.hr/post/o-zavicajima/763840.aspx

22. SLUČAJ ZA PSIHIJATRA ?
http://oltajmer.bloger.hr/post/nedjeljom-u-2-i-psihijatrija/766239.aspx

23. VRAG - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar--vrag--postoji-/773787.aspx

24. VRAG - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---nastavak/775295.aspx

25. VRAG - 3.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---zavrsno/775623.aspx

Prisutnost od 22.06.08
O POSJETAMA
KARTA POSJETA
O POSJETAMA 2
Nema zapisa.
COUNTER
Nema zapisa.
STAT
Nema zapisa.
O B A V I J E S T

SVIM ČITATELJIMA SRETNO U 2017-oj godini

Blog
srijeda, listopad 13, 2010
 

Na Jadranu postoje tisuće mjesta koja su primjerna za ljetovanje i pravi odmor, ali samo je nekoliko u Dalmaciji onih, koje na jednom području pružaju pored brojnih mjesta za odmor, i posebne prirodne ljepote, niz starih umjetnički oblikovanih građevina, brojne povijesne i prapovijesne zanimljivosti. Jedno takvo područje je… otok Korčula, u sastavu kojega je i dvadesetak obližnjih većih i manjih otočića.

13.08. petak Ako bi se htjelo upoznati sve ono što se znatno razlikuje od ostalih područja, sedam dana ljetovanja nikako nije dovoljno na najnastanjenijem otoku Jadrana. Zato se usredotočih na veće, osnovne i poznatije zanimljivosti, ali i one koje još nisu dovoljno poznate.

Znana iz antičkih vremena kao Korkyra Melaina, u prijevodu Crna Korčula, za koju se navodi da je dobila ime po borovoj šumi, jer je u to doba prekrivala skoro cijeli otok, pa je za razliku od sjevernijih stjenovitih otoka djelovala tamno. Po drugoj verziji je dobila ime također u antičko doba, po crnokosoj ljepotici, koja je tamo živjela i zbog nesretne ljubavi tragično završila. Ipak valja dodati da postoji opravdana mogućnost naziva zbog postojanja grčkog otoka Korkyre, koja je u to doba bila više nastanjena, i mogućnosti da su tadašnji moreplovci, putujući iz istočnog dijela Sredozemnog mora prema sjeveru, zbog na primjer oluje, magle ili noći, promašili otok i došli do ove Korčule. Razočarani jedino zato što nisu došli na planirano odredište, opravdano je za njih to mogla biti Crna Korčula. Blizu otoka postoje i nevidljive morske hridi, odnosno malo ispod površine mora, na koje su se mogli jedrenjaci ili galije nasukati, odnosno zbog udarca i loma donjeg dijela broda potonuti, pa je također zbog toga mogla dobiti ime, a nešto o tome kasnije.

 Otok je poznat i po brodogradnji, koja je djelovala stoljećima, pa je i dobar dio šuma tada posjećen, ali na tim mjestima narasle su nove.

Spomenut ću da je trajektna karta za auto i dvije osobe iz Orebića u jednom smjeru 108 kuna. Na području centra grada Korčule je problem naći parkirno mjesto, koje je ipak pouzdanije na javnom parkingu u blizini istočnih zidina starog grada, uz naplatu 10 kuna po satu. Na rubu parkinga, na skromnom mjestu,nalazi se kip, kod kojega je teže naći ime, a prva misao o kojoj poznatoj povijesnoj osobi se radi, je, Marco Polo. Poznati moreplovac, istraživač, trgovac i putnik, za kojeg se zbog više dokaza tvrdi da je porijeklom sa Korčule. A da su to i šira uvjerenja, govore i trgovine, agencije, ugostiteljski objekti i druge djelatnosti sa nazivom Marco Polo.Slijedećih dana sam nalazio parking i na improviziranom mjestu prometnice do zapadnih zidina grada, gdje je policija tolerantno gledala na to zbog turističke gužve. Prvo što smo poslije dolaska na otok i parkiranja napravili, raspitivanje je za smještaj, zbog okolnosti opisane u prvoj temi o ovogodišnjem ljetovanju.

Organizacija traženja smještaja u gradu, složena je dobro, iako u nekih sedam agencija u užem centru, trenutno nije bilo onakvog kakvog smo htjeli. Ponuđen nam je jedan luksuzni u elitnom dijelu blizu mora za 65 € dnevno. Ipak, nakon približno jednosatnog raspitivanja, odlučismo se za relativno skromniji na periferiji grada prema unutrašnjosti za cijenu od 40 € na dan, ali zato imali svoj parking, velik apartman, sanitarije, balkon i internetsku vezu koja čak na ljetovanju dobro dođe, korištena za osnovne potrebe.

Slijedilo je traženje i upoznavanje trgovačke i ugostiteljske ponude. U samom centru do zidina je veći Konzum, koji je, kao i svaki takav na moru, dobro opskrbljen širokim asortimanom hrane i pića, dok klima uređaj u trgovini, iako je možda i previše hladio, dobro je poslužio u trenucima popodnevnih vrućina. Nažalost, zbog zauzetosti nizom dobrih dojmova, tek zadnju večer na Korčuli doznah da u ponekom od restorana sa terasama, nastupa i pojedina pjevačica iz ženske klape Tiramol. Nismo uspjeli u originalnom ambijentu vidjeti ni poznatu Morešku, viteški ples Sredozemlja, koja je od rijetkih mjesta održavanja, opstala na Korčuli. Naime, održavala se svakih sedam dana, upravo na dan našeg dolaska i odlaska, tako da nije bilo vremena za to. Ali, zato smo uspjeli vidjeti više neočekivanih posebnosti.

Na internetu se može naći nekoliko stranica koje opisuju zanimljivosti Korčule, tako da zahvaljujući tim informacijama, istog dana napravih plan obilaska otoka, dok navečer obiđosmo stari dio grada unutar tvrđave, tek djelomično vidjevši stare znamenitosti da bi se više usredotočili na dobru večeru u jednom od ugostiteljskih objekata s terasom, koja omogućava lijepi pogled sa zidina. Nismo ostali dugo, jer je trebalo sutradan krenuti prema planiranom mjestu.

Nažalost, došlo je do nepredviđenih problema. Naime, četiri dana prije, koseći travu po strmom brijegu, prilično nažuljah palac na nozi pod noktom, tako da istog dana završih u bolnici na saniranju rane, uz preporuku da previše ne opterećujem taj dio. Pošto zbog toga nisam želio propustiti ljetovanje, pomalo šepajući obiđoh prije opisana mjesta, pretpostavljajući da će se stanje popraviti, što se nije dogodilo, pa se odlučih drugi dan, u subotu ujutro, posjetiti hitnu pomoć u blizini grada.        

14.08. subota

Nisam trebao dugo čekati, jer je na sreću prije mene bilo samo nekoliko pacijenata, od kojih dvoje izudaranih i izgrebeni na više mjesta po tijelu, pa se moglo zaključiti da su pali sa motora. Uslugom liječnice i medicinske sestre bijah zadovoljan, a nakon previjanja rane dobih recept za antibiotike, koje podigoh u ljekarni kod južnih zidina grada. Zbog toga propustih i poziv za prisustvovanje na maratonu neretvanskih lađa, ali ipak imali sreće kasnije doznati kako je bilo, a o tome nešto više u zadnjoj temi ovogodišnjeg ljetovanja. Slijedeća dva sata se odmarali u sjeni bora uz more zaljeva blizu Lumbarde.Vrijeme za ručak proveli u jednoj maloj staroj konobi pod zidinama Korčule, gdje se i nekad hranio siromašniji puk, ribari i težaci.Čak su u ponudi bila i takva jednostavnija domaća jela, što je stvorilo ugođaj starih vremena, a primjerna tome bila i cijena. Da ne bih nabrajao gdje smo sve i kako ručali, ne samo zbog hrane, nego i ugođaja, dodat ću da se osim spomenute konobe, u svakom naselju moglo naći trgovina ili kakav prosječni ili bolji restoran, tako da smo uglavnom bili zadovoljni prehranom, pa je tako otpalo i planirano kuhanje u apartmanu, a kao i na prijašnjim ljetovanjima, na more nismo došli škrtariti, nego koristiti ugostiteljske, trgovačke i turističke usluge.

Nastavak subote proveli u kraćem izletu, odnosno obilasku autom do nekoliko kilometara zapadno od grada, da bi se smjestili u sjenci drveta na manjoj plaži jedne od više uvala na tom području.

  

pokraj puta, koji se protezao uz obalu uvale, 101 godinu stoji i kameniti križ, prkoseći vremenima, kao da je nedavno postavljenPored brojnih križeva na brdima Dalmacije uz more, koji podsjećaju na slabu sudbinu puno mornara, postoje i takvi križevi, koji su podignuti u znak zahvalnosti više mještana, od kojih su poneki uz razna spasenja, često ozdravljivali od teških bolesti, zbog istinskog prizivanja svetaca u pomoć ili dubokog pokajanja za moguće grijehe. Ta čudnovata ozdravljenja imaju i logična objašnjenja, ali to nije predmet ove teme.

Nakon dva do tri sata odmora u mirnom ambijentu, djelomično potjerani blagim naoblačenjem, krenusmo dalje kroz jedno od brojnih mjestašca, koja imaju zanimljiva ili simpatična imena.Naziv ovoga vjerojatno ne označava postojanje meda i vinjaka u blizini, nego med = između, i, vinjak = ovinak ili zavoj, što bi u ovom slučaju opravdano značilo naselje između zavoja, iako nije isključeno i drugo moguće značenje, složenica narječja tog otoka.

Negdje predvečer, vratili se u našu bazu da bi se osvježili dobrom porcijom velike ohlađene neretvanske lubenice,

 dok smo manju iskonzumirali  dan ranije. Večer proveli u zakusci, odnosno gozbi sa roštilja, koju je pripremio vlasnik kuće sa nekoliko apartmana u čast nas novih, i gostiju koji su odlazili slijedeći dan. Nakon sređivanja dojmova i drugih stvarčica, krenuli na počinak, u očekivanju novih zanimljivosti i događanja, uz nadolazeći praznik. Nastavak slijedi. 

Oltajmer

oltajmer @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
PORUKE

E-mail
Za Osobna pitanja, pohvale i kritike, pišite na:
oltajmer@gmail.com

NA RIJECI
Nema zapisa.
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
GLAZBA 2
GLAZBA
Brojač posjeta
292449
NASTAVAK POSTOVA

26. PLANINA - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina/781453.aspx

27. PLANINA - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina2-dio/783310.aspx

28. PLANINA - 3 DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina3-dio/784417.aspx

29. PLANINA - 4.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planinazavrsno/785520.aspx

30. KRALJEVI ULICE
http://oltajmer.bloger.hr/post/kraljevi--ulice/800119.aspx

31. PROSJACI I KLOŠARI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--i--klosari/806922.aspx

32  NEOBIČNI PROSJACI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--sa-neobicnim--namjerama/808929.aspx

33. MISLI I CVJETOVI
http://oltajmer.bloger.hr/post/o--mislima--i--cvjetovima/811870.aspx

34. PLITVICE U SJEĆANJU - 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju/803612.aspx

35. PLITVICE U SJEĆANJU - 2.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju--2/804975.aspx

36. ZABAVNO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavni--trenuci/822306.aspx

37. MJESEČAR - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecar/825186.aspx

38. MJESEČAR - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecarzavrsno/826414.aspx

39. ALJASKA I EKO TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavno--ekoloska--tema/829246.aspx

40. ŠTO JE BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/tajanstveni--posjetitelji2-dio/836040.aspx

41. DOBAR BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/dobarbug/838794.aspx

42. ZA SVAKOG PONEŠTO
http://oltajmer.bloger.hr/post/za--svakog--ponesto/847933.aspx

43. MEKIKE ILI ...
http://oltajmer.bloger.hr/post/mekike/855246.aspx

44. MEKIKE - RECEPT
http://oltajmer.bloger.hr/post/recept--za--mekike/859045.aspx

45. BIO JEDNOM JUGO 45
http://oltajmer.bloger.hr/post/zasto--pamtim--jugo-45/862127.aspx

46. BLOG BLOGER BLOGIRANJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/blog---bloger---blogiranje/864575.aspx

47. VAŽNA STVAR
http://oltajmer.bloger.hr/post/vazna--stvar/875187.aspx

48. DOWN SINDROM
http://oltajmer.bloger.hr/post/djevojka--i--down--sindrom/881159.aspx

49. DELFIN JOCA
http://oltajmer.bloger.hr/post/delfin---joca/893496.aspx

50. PIZZA KOJU PAMTIM
http://oltajmer.bloger.hr/post/-pizza---koju-pamtim/901072.aspx

Index.hr
Nema zapisa.