Od jučer...za sutra
oltajmer
FILMOVI
OD POČETKA

1. DOBRODOŠLI
 http://oltajmer.bloger.hr/post/dobrodosli/672473.aspx


2. PARTY ZA 
NEREGISTRIRANOG
http://oltajmer.bloger.hr/post/bio--sam--neregistrirani-/676924.aspx

3. Kako sam postao bloger i što je NeMresBilivit radio u Nigeriji
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--bloger-----ili--nemresbilivit---u--
nigeriji/684504.aspx


4. VIKEND U PODRAVINI
http://oltajmer.bloger.hr/post/vikend--u--podravini/692573.aspx

5. ZVIJER I JA
http://oltajmer.bloger.hr/post/---------zvijer--i--ja/697275.aspx

6. RODA
http://oltajmer.bloger.hr/post/--------roda/699737.aspx

7. DALMACIJA U MOM MISTU
http://oltajmer.bloger.hr/post/dalmacija--u--mom--mistu/702940.aspx

8. TREŠNJA
http://oltajmer.bloger.hr/post/------tresnja/708219.aspx

9. NEOBIČAN IZLET 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet/717445.aspx

10. NEOBIČAN IZLET 2
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet-----2dio/720079.aspx

11. NEOBIČAN IZLET 3
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izletzakljucno/722412.aspx

12. USKRS I POPRATNA TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/uskrs--i--popratna-tema/728278.aspx

13. POŠTENJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/postenje/730994.aspx

14. KAKO SAM POSTAO NEPUŠAČ
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--nepusac/736599.aspx

15. TKO GOVORI?
http://oltajmer.bloger.hr/post/tko--govori-/744029.aspx

16. ŠTO BLOGERICE ŽELE
http://oltajmer.bloger.hr/post/sto--blogerice--zele-/748927.aspx

17. NEVERA
http://oltajmer.bloger.hr/post/nevera/751344.aspx

18. PROTESTNA NOTA
http://oltajmer.bloger.hr/post/protestna---nota-/754677.aspx

19. POZIV NA EKSKURZIJU
http://oltajmer.bloger.hr/post/poziv--na--ekskurziju/756419.aspx

20. KRAJ EKSKURZIJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/ekskurzija--je--zavrsena-/759770.aspx

21. ZAVIČAJ
http://oltajmer.bloger.hr/post/o-zavicajima/763840.aspx

22. SLUČAJ ZA PSIHIJATRA ?
http://oltajmer.bloger.hr/post/nedjeljom-u-2-i-psihijatrija/766239.aspx

23. VRAG - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar--vrag--postoji-/773787.aspx

24. VRAG - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---nastavak/775295.aspx

25. VRAG - 3.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---zavrsno/775623.aspx

Prisutnost od 22.06.08
O POSJETAMA
KARTA POSJETA
O POSJETAMA 2
Nema zapisa.
COUNTER
Nema zapisa.
STAT
Nema zapisa.
O B A V I J E S T

SVIM ČITATELJIMA SRETNO U 2017-oj godini

Blog
nedjelja, studeni 28, 2010
 

18.08.

Iako relativno rano ustajanje u 5:00 obzirom na morski ritam, praskozorje je donijelo i doživljaj neobično mirnog ugođaja ambijenta grada Korčule u tijeku turističke sezone, dok se jedino živahnije mjesto nalazilo u gradskoj luci, u kojoj se pojavismo oko 5:30 sati.  

Razlozi za posjet gradu Hvaru bili su...jer nikad ga do sada nismo posjetili, da bi ujedno vidjeli zašto je to jedno od omiljenijih odredišta umjetnika i političara, da bi pobliže procijenili zašto obližnji Pakleni otoci privlače čak svjetske umjetničke zvijezde, ali i da bih upoznao još poneku zanimljivost što se i ostvarilo. Svakako je realizaciji tog izleta pomogao i udoban katamaran Krila Jet,koji je obično prilično popunjen sa oko 400 putnika, čemu je pridonijela i vrlo privlačna cijena jednosmjerne karte od 33 kune po osobi, za putovanje dugo oko sat i pol. Pošto je u 6:00 sati krenuo iz luke udaljene oko 200 metra od samog centra grada Korčule, pa do mjesta pristanka u luci grada Hvara oko 300 metara od centra, taj izlet, koji se odvijao pješice i sjedeći, nije predstavljao veći napor, nego čak stvorio ugodan osjećaj, zahvaljujući spoznaji da se može vrlo brzo prebacivati sa otoka na otok iako su udaljeni više od 50 km. Dodat ću da spomenuti katamaran vozi i do Splita, tako da turist iz bilo kojeg dijela Europe može bez auta i naprezanja, sa relativno malim troškovima doći na Hvar ili Korčulu po jednoj od varijanti… avionom do Splita, autobusom ili taksijem do luke odnosno katamarana, a dalje je već opisano.

Iako ne mogu dočarati sve zanimljivosti grada Hvara i bliže okolice, spomenut ću da su cijene u restoranima odnosno konobama „hvarske“ i „otočke“, ali podnošljive, dok na rivi se može, ako se cjenkate kao domaći gost, dogovoriti za najam čamca sa motorom i 10 l benzina po cijeni od samo 300 kuna od približno 7:00 do 19:00 sati, za recimo obilazak Paklenih Otoka,koji djelomično podsjećaju na atraktivne otoke tropskih mora, samo što su ovi daleko pristupačniji, a kupati i sunčati se može u jednoj od pedesetak uvala na relativno malom području. Na većem u skupini Paklenih otoka, nalazi se i restoran smješten u većoj uvali koja je u ljetu obično dosta posjećena jahtama i gliserima različitih veličina.

Nakon kraćeg ugodnogobilaska rive, i štandova sa otočkim proizvodima od lavande i ostalog bilja, kao i napitaka, te raznih suvenira, odmorili seu obližnjem malom parku, koji je pružao još bolji ugođaj,a niz starih građevina prema kojima je dopirao pogled pored više palmi u parku,  kao i tvrđava nad gradom, podsjećali su da otok Hvar također ima staru povijest, koja obuhvaća i antička vremena, kad se u 4.    stoljeću prije nove ere naseliše i Grci, osvojivši na području Starog Grada tvrđavu tadašnjeg plemena Ilira, te zavladaše tim područjem. Ne mireći se gubitkom tvrđave, Ilirsko pleme, čiji su pripadnici obitavali i na kopnenom području srednje Dalmacije organizirali pokušaj vračanja tvrđave i Hvara pod njihovu vlast.

Nema sumnje da se radilo o velikom plemenu Dalmati ili Delmati, koji su bili poznati po borbenosti, jer se često sukobljavali sa ostalim Ilirskim plemenima na širem području, dok zapisi spominju da su još češće napadali i Liburne na području sjeverne Dalmacije i Primorja, koji se svrstavaju kao srodniji narod Venetima na područjima sjeverozapadno od obitavališta Liburna.

Zapisi grčkih kroničara opisuju veliki napad Delmata sa kopna na Hvar, koji se može označiti i kao prvi veliki pomorski desant u povijesti Zemlje, jer je u njemu sudjelovalo oko deset tisuća ratnika. Obzirom da Iliri nisu bili poznati kao posjednici velikih brodova koji su se inače koristili za daleke plovidbe, može se opravdano pretpostaviti da su za spomenuti napad koristili nekoliko stotina pokretnijih lađa.  Nažalost, iako poznati po hrabrosti i borbenosti, zbog veće strateške ratne organiziranosti Grka, većina Dalmata je poginula.    Iako se ne spominju presudni razlozi gubitka spomenute bitke, moguće je da su Dalmati skoro svu snagu izgubili veslajući od kopna do Hvara, što može dokazati i rezultat novodobne utrke neretvanskih lađara.  

To opisivanje starodobnih događanja bi trajalo, pa nastavljam sa sadašnjošću i odmorom u malom parku, koji se svakodnevno uređuje i zalijeva. Upravo čistoća okoline, kao i popločenih ulica itrgova, stvara još bolji ugođaj. Vrijeme je i taj dan bilo sunčano, što je za Hvar češća pojava.

Upravo kad se dobro odmorili na klupi, stigla je očekivana gošća, koja je u stvari bila domaća Hvaranka. Usprkos godinama, koje su inače prividno veće, uklapala se u živahni ugođaj. Svakako je bilo ugodno sresti jednu blogericu na otoku, koja nas dodatno vodila kroz glavni trg, poneku ulicu i objekte, stručno opisujući događanja kroz povijest i znamenitosti, kao i značenja koja su pratila otočane kroz bližu povijest. Ne samo da smo dobro putovali do otoka, dobro se osjećali u ugođaju, nego još imali vlastitog dobrog vodiča po gradu Hvaru, što je taj kraći boravak na otoku učinilo vrhunskim. Nakon razgledavanja 

odahnuli na terasi kafića na rivi,uz poneku fotografiju okolice, kad se u kadru pojavio ibivši ministar i sadašnji poslanik Hrvatske u UN.

Nakon prepričavanja raznih događaja i doživljaja sadašnjice, poslije dvije ili tri runde pića, otpratili blogericu, koja je ustvari jednostavna pristupačna osoba, na autobus. Zahvalih joj se za ugodne trenutke, te se pozdravili, promatrajući autobus koji se udaljavao, a pošto se u blizini nalazila tržnica,

iskoristili priliku razgledati ponudu i opskrbiti se posebnijim proizvodima.

Potom krenuli rivom zapadne obale gradskog zaljeva,gdje se u pozadini pružao pogled na grad, ana jednoj od više barki u blizini, poznati stanovnici morskih područja uzaludno tražili kakvu ribu, jer oko podneva nije bilo vrijeme za ribarenje.  Krećući se dalje pored usidrenih jahti i jedrenjaka, smjestismo seu sjeni parka,promatrajući Paklene otoke i vrlo glasno raspoloženu veću skupinu mladih na ovećoj jahti, koja se polako kretala amo-tamo nedaleko obale uz jaki zvuk tehno glazbe. Prošetah se parkom dalje do uvale, gdje se nalazila veća plaža i hoteli,dok je iz pravca jednog restorana također tutnjala jača tehno glazba, što bi značilo da je na tom dijelu boravilo više simpatizera prodornih ritmova.Razgledavši ambijent, krenuh do  baze u parkuda bi dalje odmarali u mirisnom ugođaju bora i mora.

Pošto se bližilo vrijeme našeg odlaska, uputismo se natrag u pristanište.  Katamaranom, kojeg smo čekali, iz Splita doputovali novi gosti, među kojima se isticala poznatija manekenka primjetna po stasu ali i pokretima. Od poznatijih prije zagledasmo i znanog glumca, što je potvrđivalo da je Hvar vrlo privlačan i za situiranije goste. Ipak, ima i izuzetaka, pa se sjetih i šeika, koji je sa svojom, tko zna koliko luksuznom jahtom, ovo ljeto posjetio Hvar i utvrdio da ne može potrošiti milijun dolara za sedam dana, te kao razočaran napustio otok. Očito se radilo o neskromnom šeiku, koji je pritom zaboravio da Hvar posjećuje uglavnom normalna elita.

Ukrcali se u katamaran, i u 18:15 krenuli natrag na Korčulu, konstatirajući da je vrijeme na tom izletu vrlo brzo prošlo, što potvrđuje prijašnja objašnjenja o sveukupno ugodnom dojmu.Nastavak slijedi.

Oltajmer

Za nadopunjavanje putopisne teme korišteni podaci iz literature, i internetskih stranica:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_prije_Hrvata

http://www.adriaticsailor.com/stari_grad_nekad/sailing_adriatic/5/charter_portal/2981/387/HR

http://globus.jutarnji.hr/zivot/homer-na-hrvatskim-otocima

oltajmer @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
PORUKE

E-mail
Za Osobna pitanja, pohvale i kritike, pišite na:
oltajmer@gmail.com

NA RIJECI
Nema zapisa.
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
GLAZBA 2
GLAZBA
Brojač posjeta
292449
NASTAVAK POSTOVA

26. PLANINA - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina/781453.aspx

27. PLANINA - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina2-dio/783310.aspx

28. PLANINA - 3 DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina3-dio/784417.aspx

29. PLANINA - 4.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planinazavrsno/785520.aspx

30. KRALJEVI ULICE
http://oltajmer.bloger.hr/post/kraljevi--ulice/800119.aspx

31. PROSJACI I KLOŠARI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--i--klosari/806922.aspx

32  NEOBIČNI PROSJACI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--sa-neobicnim--namjerama/808929.aspx

33. MISLI I CVJETOVI
http://oltajmer.bloger.hr/post/o--mislima--i--cvjetovima/811870.aspx

34. PLITVICE U SJEĆANJU - 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju/803612.aspx

35. PLITVICE U SJEĆANJU - 2.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju--2/804975.aspx

36. ZABAVNO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavni--trenuci/822306.aspx

37. MJESEČAR - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecar/825186.aspx

38. MJESEČAR - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecarzavrsno/826414.aspx

39. ALJASKA I EKO TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavno--ekoloska--tema/829246.aspx

40. ŠTO JE BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/tajanstveni--posjetitelji2-dio/836040.aspx

41. DOBAR BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/dobarbug/838794.aspx

42. ZA SVAKOG PONEŠTO
http://oltajmer.bloger.hr/post/za--svakog--ponesto/847933.aspx

43. MEKIKE ILI ...
http://oltajmer.bloger.hr/post/mekike/855246.aspx

44. MEKIKE - RECEPT
http://oltajmer.bloger.hr/post/recept--za--mekike/859045.aspx

45. BIO JEDNOM JUGO 45
http://oltajmer.bloger.hr/post/zasto--pamtim--jugo-45/862127.aspx

46. BLOG BLOGER BLOGIRANJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/blog---bloger---blogiranje/864575.aspx

47. VAŽNA STVAR
http://oltajmer.bloger.hr/post/vazna--stvar/875187.aspx

48. DOWN SINDROM
http://oltajmer.bloger.hr/post/djevojka--i--down--sindrom/881159.aspx

49. DELFIN JOCA
http://oltajmer.bloger.hr/post/delfin---joca/893496.aspx

50. PIZZA KOJU PAMTIM
http://oltajmer.bloger.hr/post/-pizza---koju-pamtim/901072.aspx

Index.hr
Nema zapisa.