Od jučer...za sutra
oltajmer
FILMOVI
OD POČETKA

1. DOBRODOŠLI
 http://oltajmer.bloger.hr/post/dobrodosli/672473.aspx


2. PARTY ZA 
NEREGISTRIRANOG
http://oltajmer.bloger.hr/post/bio--sam--neregistrirani-/676924.aspx

3. Kako sam postao bloger i što je NeMresBilivit radio u Nigeriji
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--bloger-----ili--nemresbilivit---u--
nigeriji/684504.aspx


4. VIKEND U PODRAVINI
http://oltajmer.bloger.hr/post/vikend--u--podravini/692573.aspx

5. ZVIJER I JA
http://oltajmer.bloger.hr/post/---------zvijer--i--ja/697275.aspx

6. RODA
http://oltajmer.bloger.hr/post/--------roda/699737.aspx

7. DALMACIJA U MOM MISTU
http://oltajmer.bloger.hr/post/dalmacija--u--mom--mistu/702940.aspx

8. TREŠNJA
http://oltajmer.bloger.hr/post/------tresnja/708219.aspx

9. NEOBIČAN IZLET 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet/717445.aspx

10. NEOBIČAN IZLET 2
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izlet-----2dio/720079.aspx

11. NEOBIČAN IZLET 3
http://oltajmer.bloger.hr/post/neobican--izletzakljucno/722412.aspx

12. USKRS I POPRATNA TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/uskrs--i--popratna-tema/728278.aspx

13. POŠTENJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/postenje/730994.aspx

14. KAKO SAM POSTAO NEPUŠAČ
http://oltajmer.bloger.hr/post/kako--sam--postao--nepusac/736599.aspx

15. TKO GOVORI?
http://oltajmer.bloger.hr/post/tko--govori-/744029.aspx

16. ŠTO BLOGERICE ŽELE
http://oltajmer.bloger.hr/post/sto--blogerice--zele-/748927.aspx

17. NEVERA
http://oltajmer.bloger.hr/post/nevera/751344.aspx

18. PROTESTNA NOTA
http://oltajmer.bloger.hr/post/protestna---nota-/754677.aspx

19. POZIV NA EKSKURZIJU
http://oltajmer.bloger.hr/post/poziv--na--ekskurziju/756419.aspx

20. KRAJ EKSKURZIJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/ekskurzija--je--zavrsena-/759770.aspx

21. ZAVIČAJ
http://oltajmer.bloger.hr/post/o-zavicajima/763840.aspx

22. SLUČAJ ZA PSIHIJATRA ?
http://oltajmer.bloger.hr/post/nedjeljom-u-2-i-psihijatrija/766239.aspx

23. VRAG - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar--vrag--postoji-/773787.aspx

24. VRAG - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---nastavak/775295.aspx

25. VRAG - 3.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zar-vrag-postoji---zavrsno/775623.aspx

Prisutnost od 22.06.08
O POSJETAMA
KARTA POSJETA
O POSJETAMA 2
Nema zapisa.
COUNTER
Nema zapisa.
STAT
Nema zapisa.
O B A V I J E S T

SVIM ČITATELJIMA SRETNO U 2017-oj godini

Blog
nedjelja, siječanj 15, 2012
 

Za sve koji su još uvijek neodlučni da li i kako glasati na referendumu u nedjelju 22. siječnja 2012, a čiji je svaki glas itekako vrijedan, jer može značiti prekretnicu i odlučivati o izgledu sutrašnjice, slijede informacije, koje su uglavnom rezultat iskustva, a od kojih se jedan dio vrlo rijetko ili uopće ne može naći u medijima.

Upoznavanje EU nepoznanice na iskustvima  

Dakle, koristim priliku kao prosječan stanovnik Slovenije prenijeti uglavnom nepristrana i osobna iskustva iz oko sedam i pol godina članstva u EU. Za tadašnje članstvo u EU na referendumu u Sloveniji je glasovalo preko 85 % glasača od oko 93 % učesnika na referendumu, čemu je pridonijelo i tadašnje vrlo dobro funkcionalno stanje u EU bez nekih posebnih problema, ali i dobra procjena odluke glasača.  To što smo se mi ovdje u Sloveniji pitali pred referendumom, pita se svatko tko je zainteresiran za bolju sutrašnjicu, pred udruživanjem bilo koje vrste.

Mislim da je većini građana Hrvatske poznato djelovanje i problemi u EU, ali sam siguran da još uvijek ima prilično onih koji i dalje traže razloge ZA ili PROTIV. Zbog svih tih zainteresiranih, slijedi.  

Pošto je Slovenija prva od republika bivše SFRJ postala članica EU, posljedično je i dobar pokazatelj za ostale republike, kao i za Hrvatsku.

Dakle, informacije o utjecaju EU na stanovnike Slovenije su slijedeće:

Nisam primijetio da se u okviru više od 7 godina boravka u EU dogodilo ugrožavanje nacionalnog statusa ili nacionalnih interesa stanovnika Slovenije od strane EU. Niti su se izvodili nasilni ili prisilni utjecaji na bilo koju političku stranku ili osobu u suprotnosti sa ustavom EU.

Uočljiv je znatan napredak u obnovi i izgradnji kanalizacije, vodovoda, elektrifikacije, cesta, razvoj poljoprivrede, stočarstva i napredak u određenim projektima gospodarstva, što je ipak utjecalo na bolje i lakše funkcioniranje stanovništva. Općinske uprave su znatno prilagodile djelovanje potrebama stanovništva, što znači da se svi problemi te vrste rješavaju dosta brže i efikasnije nego u doba izvan EU.

Svjetska lančana gospodarska kriza, koja nije mimoišla ni EU ni Sloveniju, nije posljedica demokratskih smjernica EU, iako je uzrokovala probleme mnogim poduzećima.

To što sada raznim poduzećima u Sloveniji upravljaju takozvani stranci, nema značaja na državno uređenje ili prava stanovnika, pošto je interes svakog dobrog menadžera ili predsjednika upravnog odbora određene firme podređen zahtjevima općeg uspjeha firme, dakle zadovoljstvu njegovih radnika, partnera i korisnika.

Kod dijela starije generacije stanovništva, ali i kod manjeg dijela mlađe populacije je i dalje prisutan ideološki izražaj iz bivše države, koji se više puta ne uklapa u demokratsko ustrojstvo društva i praktički djelomično otežava uspješnije pravilno funkcioniranje i napredak. Općenito nema nekih negativnih posebnih ili nepoželjnih naglih promjena, koje bi se mogle pripisati djelovanju EU, naprotiv, i dalje su otvorene šire mogućnosti, jedino što se nedovoljno koriste.  

Osobno sam se osjećao posebno slobodan, kad sam prelazio granice država EU bez ikakve kontrole i bez zaustavljanja vozila, a posebno se osjećah domaće, kad sam mogao sa onim novcima koje koristim u državi bivanja, bez problema kupovati bilo što u drugoj članici EU, što je pred dvadeset i više godina bilo nezamislivo.

Opažanja, koja se odnose na određene poglede u Hrvatskoj, a koji sa strane gledani djeluju vrlo nestvarno, pobuđuju objašnjenje slijedećeg realnog stanja.

Nacionalni identitet Hrvatske. EU nije Jugoslavija

Zbog slabih iskustava, koje je dosta građana Hrvatske imalo u bivšoj Jugoslaviji, kada se značaj naroda isticao samo formalno, a u stvarnosti je u velikoj mjeri sputavan nacionalni izražaj i čak se događao trend pretvaranja raznih naroda u Jugoslavene, čiji pripadnici nisu imali definirane običaje, tradiciju, jezik i sve ono što svaka nacija od davnina nosi sa sobom kao identitet i značaj određenog naroda. Koliko god bili osobno samostalni, vezani smo na obitelj, manje ili veće skupine društva, da bi ujedno i lakše funkcionirali zbog raspodjele posla i obaveza, ali i našli nekakav zajednički interes.

Znači, pošto je EU definirana kao zajednica ravnopravnih naroda, odnosno država, i ne postoji nikakvih znakova sputavanja nacionalnih identiteta i izražaja, ne može se uspoređivati sa ustrojstvom Jugoslavije.

Pošto se EU temelji na uvažavanju funkcionalnosti svih čovjekovih prava i postoji djelotvorna zaštita istih, što je dio prave demokracije, također se ne može izjednačavati sa ustrojstvom SFRJ.

Pošto je u EU prioritet stabilan napredak, baziran na poštenijim odnosima, znači, ne primjenjuje se ideologija, kakva je bila prisutna u SFRJ.

Uoči državnih praznika, zastava države članice se ističe u svakoj državi EU na glavno središnje mjesto trodijelnog nosača zastavi, dok se zastava EU nalazi na jednoj od strana, ovisno o dodatnoj zastavi grada ili institucije. Pošto se u SFRJ zastava Jugoslavije izvjesila na glavno središnje mjesto, a zastave republika su bile u drugom planu, također govori o bitnoj velikoj razlici između SFRJ i EU. Što znači da Unija nije Federacija.

Stav EU do trenutačne državno-političke krize u Sloveniji krajem 2011 i početkom 2012

Jedan od izrazitijih primjera, što se također može dogoditi u Hrvatskoj kao članici EU, je slijedeći.

Trenutačna politička odnosno parlamentarna problematika u Sloveniji se odnosi na izbor premijera i konstituiranje vlade. Naime zbog uočljive, povremeno apsolutne podjele na takozvane lijeve i desne opcije, nedavno prikazane u parlamentu sa 44 naprema 44 glasova, potaklo je i uočljiviju zabrinutost, prisutnost i izjave američkog veleposlanika. Naime, kada su prisutne tako značajne podjele, stanje u državi može biti itekako nestabilno zbog mogućnosti pojavljivanja zapleta i čak sukoba, koji se ne mogu jednostavno sankcionirati, upravo zbog nedostatka stava većine, jer u tom slučaju apsolutne ravnoteže, većina ne postoji. EU je, glede te, ipak prolazne krize, za sada ostala rezervirana, što potvrđuje veliku samostalnost država EU, glede unutrašnjih političkih i parlamentarnih problema.

Ustav EU i prava čovjeka

Ipak postoje i obaveze novih članica, koje moraju prilagoditi svoj ustav ustavu EU, a koji se zalaže za sankcioniranje rasnih, nacionalnih i drugih diskriminacija. Također su te članice obavezne prilagoditi funkciju drugih državnih institucija pravilima EU, a koja osiguravaju djelotvoran rad svih institucija u službi građana. Ujedno se štite sva demokratska čovječja prava, kao i mogućnost stanovnika članice EU, uputiti institucijama EU bilo kakvu primjedbu ili pritužbu napisanu na službenom jeziku matične države unutar EU, i na taj način su odbačene sve vrste špekulacija posrednika i troškova prijevoda, te zagarantirana neposredna obrana ustavnih prava svih stanovnika EU. Da ta prava funkcioniraju u EU za razliku od samostalne države, osobno sam se uvjerio u praksi.

Praktični svakodnevni razlozi članstva u EU

Znači, ne uzimajući u obzir iskustva drugih, može se logično zaključiti, da zbog svoje nedovoljne praktičke neovisnosti, Hrvatska takoreći mora surađivati sa drugim državama, kao što su to činile sve civilizirane i manje civilizirane zajednice i prije. Dakle, ako već postoji potreba za međunarodnu suradnju na raznim područjima, zašto to ne bi bilo bez granica, carine i ostalih administrativnih procedura, zbog kojih mnoštvo kamiona punih živežnim namirnicama mora čekati na pregled do više dana, kao i kamioni puni stoke, koja mora na granicama čekati i po nekoliko dana, da bi izmučena došla na nečiji tanjur. Naravno da nije ugodno čekati niti u kolonama automobila na granicama i imati problema sa pregledima vozila i putnika, što i mene smeta.

Ipak, kod odluke ZA ili PROTIV ne trebate uzimati u obzir što mene smeta ili što je dobro za nekog nepoznatog nezainteresiranog ili zbog nekog koji je inače protiv svega, ili onoga koji zbog neobjektivnih interesa ističe samo određene slabe događaje u EU, ili koji zbog nedovoljnog iskustva, znanja i bez želje proširenja novih spoznaja, radije ostaju na nepromjenjivom stanju. Naime, i u EU, kao i svim većim zajednicama svijeta nije sve idealno, ali nije toliko loše da se ne bi moglo živjeti onako kako dolikuje čovjeku.

Financijske prednosti i nedostaci za Hrvatsku u EU

Naravno da ne treba zanemariti za početak i više stotina milijuna Eura nepovratne pomoći od strane EU, koje svakako mogu za neko vrijeme pomoći djelomičnom oporavku gospodarstva zbog izgradnje i modernizacije infrastrukturu, kao preduvjet za lakši razvoj.

Kao jedno od glavnih prednosti za Hrvatsku, ulaskom u EU se otvara veliko tržište, koje bez carinskih formalnosti i problema ima veće mogućnosti razvoja, kao što su i veće mogućnosti razvoja uvjeta za turizam. Naravno, sva ta sredstva, kao i veća mogućnost kreditiranja, bez dobrog, stručnog, iskusnog i promišljenog usmjeravanja tih financija, ne mogu pridonijeti željenim odnosno potrebnim rezultatima.

Zato preostaje velika odgovornost i dosta posla vladi i ministarstvima, kako bi značajnije popravili stanje i situaciju u Hrvatskoj. Iako je svaka nova članica EU dužna uplaćivati i određena sredstva u zajednički fond EU, može se opravdano očekivati, da će ti izdaci prvih nekoliko godina biti znatno manji od priliva sredstava iz EU, a kasnije prilagođavati gospodarskom i financijskom stanju u državi.

Financijske, pravne, ustavne i druge obaveze članice do EU, iako na prvi pogled djeluju kao opterećenje, osiguravaju pravo na djelotvornije raznolike vrste pomoći od strane EU, kao i lakšu međusobnu suradnju među državama EU.

Robna razmjena u članicama EU   

Zbog opisanog otvaranja granica, omogućena je i lakša razmjena, odnosno kupoprodaja osnovnih živežnih namirnica, te ostalih proizvoda i na taj način osigurana stabilnija opskrba stanovništva, pogotovo u slučaju izvanrednih stanja, na primjer elementarnih nepogoda.

Što se može dogoditi sa EU u budućnosti?

Mogućnosti je nekoliko. Govori se o propasti Eura, a posljedično i o raspadu EU ili djelomičnom raspadu EU. To su sve otvorene mogućnosti, mada državama EU uglavnom nije interes raspad te zajednice. Jer, ako bi se oslonili i na onu staru isprobanu poslovicu "Složna braća kuću grade", tada je jedino pitanje da li je netko dovoljno za slogu i suradnju, da bi ta kuća bila dobra.

Opravdani razlozi ne ulaska Hrvatske u EU

Vjerojatno ću razočarati sve one koji zbog nekih posebnih razloga ne žele glasovati za pridruženje Hrvatske EU, jer mi ne pada na pamet izlazak iz EU, što znači da ne vidim razumljive opravdane razloge ne ulaska Hrvatske u EU.

Zaključni tekst

Na osnovi činjenica, podataka, raznih gledišta i društveno funkcionalnih iskustava, zanemarujući gostioničke, lovačke i ribičke priče, može se ukratko zaključiti, da bilo koja zemlja članstvom u EU ne gubi nacionalni identitet, ne gubi sloboda političkih opredjeljenja, povećavaju se mogućnosti uvažavanja i zaštite prava svih državljana svake zemlje.

Oltajmer

oltajmer @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
PORUKE

E-mail
Za Osobna pitanja, pohvale i kritike, pišite na:
oltajmer@gmail.com

NA RIJECI
Nema zapisa.
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
GLAZBA 2
GLAZBA
Brojač posjeta
292449
NASTAVAK POSTOVA

26. PLANINA - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina/781453.aspx

27. PLANINA - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina2-dio/783310.aspx

28. PLANINA - 3 DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planina3-dio/784417.aspx

29. PLANINA - 4.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/planinazavrsno/785520.aspx

30. KRALJEVI ULICE
http://oltajmer.bloger.hr/post/kraljevi--ulice/800119.aspx

31. PROSJACI I KLOŠARI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--i--klosari/806922.aspx

32  NEOBIČNI PROSJACI
http://oltajmer.bloger.hr/post/prosjaci--sa-neobicnim--namjerama/808929.aspx

33. MISLI I CVJETOVI
http://oltajmer.bloger.hr/post/o--mislima--i--cvjetovima/811870.aspx

34. PLITVICE U SJEĆANJU - 1.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju/803612.aspx

35. PLITVICE U SJEĆANJU - 2.
http://oltajmer.bloger.hr/post/plitvice--u--sjecanju--2/804975.aspx

36. ZABAVNO
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavni--trenuci/822306.aspx

37. MJESEČAR - 1.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecar/825186.aspx

38. MJESEČAR - 2.DIO
http://oltajmer.bloger.hr/post/mjesecarzavrsno/826414.aspx

39. ALJASKA I EKO TEMA
http://oltajmer.bloger.hr/post/zabavno--ekoloska--tema/829246.aspx

40. ŠTO JE BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/tajanstveni--posjetitelji2-dio/836040.aspx

41. DOBAR BUG
http://oltajmer.bloger.hr/post/dobarbug/838794.aspx

42. ZA SVAKOG PONEŠTO
http://oltajmer.bloger.hr/post/za--svakog--ponesto/847933.aspx

43. MEKIKE ILI ...
http://oltajmer.bloger.hr/post/mekike/855246.aspx

44. MEKIKE - RECEPT
http://oltajmer.bloger.hr/post/recept--za--mekike/859045.aspx

45. BIO JEDNOM JUGO 45
http://oltajmer.bloger.hr/post/zasto--pamtim--jugo-45/862127.aspx

46. BLOG BLOGER BLOGIRANJE
http://oltajmer.bloger.hr/post/blog---bloger---blogiranje/864575.aspx

47. VAŽNA STVAR
http://oltajmer.bloger.hr/post/vazna--stvar/875187.aspx

48. DOWN SINDROM
http://oltajmer.bloger.hr/post/djevojka--i--down--sindrom/881159.aspx

49. DELFIN JOCA
http://oltajmer.bloger.hr/post/delfin---joca/893496.aspx

50. PIZZA KOJU PAMTIM
http://oltajmer.bloger.hr/post/-pizza---koju-pamtim/901072.aspx

Index.hr
Nema zapisa.